σοβατισμα


εικονα σοβατισματος

Το σοβατισμα (ή σοβαντισμα ή σοφατισμα) είναι η γνωστή σε όλους μας οικοδομική εργασία, κατά την οποία μια επιφάνεια επιστρώνεται με σοβά. Η επιφάνεια αυτή είναι συνήθως κατακόρυφοι τοίχοι, οι οποίοι μπορεί να είναι εξωτερικοί ή εσωτερικοί. Η προέλευση της λέξης "σοβατισμα" για όσους δεν το γνωρίζουν είναι τουρκική, όμως σαν διαδικασία εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρόκειται για μια αρκετά χρήσιμη και σημαντική εργασία, η οποία "ντύνει" και προστατεύει τον σκελετό (τον φέροντα οργανισμό) αλλά και την τοιχοποιία (συνήθως τούβλα) του κτηρίου από τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες (εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, σφοδρές βροχές κλπ), αλλά και άλλα επικίνδυνα φαινόμενα, όπως τους ρύπους της ατμόσφαιρας (καυσαέρια) και την όξινη βροχή.

Βέβαια επειδή πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη εργασία, όλοι οι μάστορες υποστηρίζουν πως λίγο πολύ ξέρουν από σοβατισμα, χωρίς απαραίτητα να είναι αλήθεια, με κίνδυνο κακοτεχνιών και αστοχιών. Για να αποφύγετε τέτοιες κακοτοπιές πρέπει να βρείτε ένα κατάλληλο και εξειδικευμένο συνεργείο, που αναλάβει την ευθύνη του συνόλου των εργασιών και του τελικού αποτελέσματος.

Η πιο εύκολη και αποτελεσματική επιλογή για να βρείτε ένα αξιόπιστο και οικονομικό συνεργείο, που μάλιστα θα έχει ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες και έτσι θα ξέρετε την ποιότητα και την αξιοπιστία του, είναι το myConstructor. Αφιερώστε λιγότερα από 2 λεπτά για τη αναζήτηση στον κατάλογο επαγγελματιών και θα δείτε τιμές και αξιολογήσεις από εγγεγραμμένους σοβατζηδες της πρωτοπόρας πλατφόρμας μας. Μπορείτε να δείτε το πλήρες προφίλ τους με τιμές και αξιολογήσεις οπότε σύντομα και χωρίς κόπο θα ολοκληρώσετε την πλέον αποτελεσματική έρευνα αγοράς για το σοβατισμα.


Όπως είδαμε παραπάνω λοιπόν, το σοβατισμα είναι μια διαδικασία που λειτουργεί σαν ένας προστατευτικός μανδύας στο κτήριο, απέναντι σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό! Αποτελεί ένα είδος προστασίας και απέναντι στη φωτιά, με την έννοια ότι θα καθυστερήσει την αλλοίωση της φέρουσας τοιχοποιίας (που είναι άκρως σημαντική), λειτουργώντας σαν μια πρώτη γραμμή άμυνας. Όσον αφορά το κομμάτι προστασίας τέλος, με το σοβατισμα μπορούμε να δώσουμε ακόμα και επιπλέον διαχρονικότητα στο κτήριο, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε ινοπλισμένο σοβα με βελτιωτικά.

Εκτός όμως από την επιπλέον προστασία, με το σοβατισμα μπορούμε να επιτύχουμε και καλλωπιστικές βελτιώσεις. Πρωτίστως μας δίνει τη δυνατότητα να κρύψουμε και να καμουφλάρουμε ατέλειες των τοίχων, όπως σωληνώσεις, καλωδιώσεις ή ακόμα και μικρά λάθη στο αλφάδιασμα κατά την κατασκευή. Εκτός αυτού όμως μπορούμε και να διακοσμούμε τον τοίχο, αφού του δίνουμε την υφή που επιθυμούμε, επιλέγοντας από κάτι λείο μέχρι κάτι άγριο (σαγρέ), ενώ με τη χρήση έγχρωμου σοβα, μπορούμε να χρωματίσουμε κιόλας τον τοίχο στην απόχρωση της επιλογή μας, γλυτώνοντας το μετέπειτα βάψιμο!

Εδώ να τονίσουμε πως το σοβατισμα μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα σε παλιές και νέες κατασκευές, απλά απαιτείται ανά περίπτωση μια διαφορετική προεργασία. Παρακάτω θα δούμε αυτή την προετοιμασία, καθώς και όλα τα υπόλοιπα βήματα που συνήθως ακολουθούνται για ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο σοβατισμα.

ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Πρώτα και κύρια πριν ξεκινήσει το σοβατισμα σε έναν τοίχο, πρέπει να έχουν γίνει οι κατάλληλες προεργασίες. Αν πρόκειται για υπάρχον κτήριο τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς απλά χρειάζεται να έχουμε εξασφαλίσει ένα καθαρό και συμπαγές υπόστρωμα, απαλλαγμένο από σκόνες, ακαθαρσίες και σαθρά σημεία. Όπου υπάρχουν ρωγμές ή γρατζουνιές, αν είναι μεγάλες πρέπει να πληρωθούν με στόκο, διαφορετικά θα καλυφθούν στην πορεία με το σοβατισμα.

Αν όμως πρόκειται για νέα κατασκευή χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή. Πρώτα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί όλες οι σωληνώσεις και καλωδιώσεις, να μπουν οι μαρμαροποδιές εσωτερικά και εξωτερικά, να αφαιρεθούν σίδερα ή ξύλα που προεξέχουν από το μπετό (γιατί θα δημιουργήσουν σκουριά στο μέλλον) και στη συνέχεια να αφήσουμε τους τοίχους να στεγνώσουν καλά και να τους καθαρίσουμε επιμελώς.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε και τις επιπλέον εργασίες που χρειάζονται για τοίχους που δεν έχουν κατασκευαστεί με τη συμβατική τοιχοποιία (τούβλα και τσιμέντο). Έτσι σε μη απορροφητικές επιφάνειες (pvc, σκυρόδεμα κ.α.) συστήνεται το αστάρωμα για καλύτερη πρόσφυση, ενώ σε αρκετά απορροφητικές επιφάνειες από την άλλη (πορομπετόν, κυψελωτό σκυρόδεμα κλπ) χρειάζεται ένα ραντισμός με νερό πριν το σοβατισμα. Τέλος σε μεταλλικές επιφάνειες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για μην εμφανιστούν σκουριές, οπότε συστήνεται η τοποθέτηση νευρομετάλ για τη στήριξη του σοβά, ενώ ακολουθεί επιμελές αστάρωμα.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
ΓΙΑ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ

 

Εικόνα με αξιολογήσεις συνεργείων

 

2. Από εκεί και πέρα καλό είναι να προχωρήσουμε στον οπλισμό της τοιχοποιίας πριν το σοβατισμα, με σκοπό να γλυτώσουμε μελλοντικές ρωγμές και ρηγματώσεις στον σοβά. Για αυτό συστήνεται η τοποθέτηση υαλοπλέγματος (πλέγμα από υαλο-ίνες) κυρίως στις ενώσεις του μπετού με τα τούβλα και στα σενάζ, όπως και στα σκαψίματα που έγιναν για να περαστούν σωληνώσεις και καλωδιώσεις. Πλέον λοιπόν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο σοβατισμα, έχοντας βεβαίως στήσει τις απαιτούμενες σκαλωσιές, αν και όπου χρειάζεται.

3. Πρώτη στρώση στο σοβατισμα είναι το λεγόμενο "πεταχτό", που είναι το παν για να πετύχουμε μια άγρια επιφάνεια για καλύτερη πρόσφυση στη συνέχεια, ώστε τελικά να έχουμε έναν πραγματικά γερό και στιβαρό αποτέλεσμα. Στην ενότητα που αναλύουμε γενικότερα τον σοβα θα δούμε τις ακριβείς αναλογίες που συνηθίζονται για αυτό το στάδιο, όμως γενικά να πούμε ότι αποτελείται από άμμο, ασβέστη, τσιμέντο και βελτιωτικό, ενώ για πιο ασφαλή αποτελέσματα προσθέτουμε περισσότερο τσιμέντο και βελτιωτικό και λιγότερο ασβέστη. Το πάχος αυτής της στρώσης σοβατισματος είναι συνήθως περίπου 6 χιλιοστά, ενώ ποτέ δεν υπερβαίνει τα 16 χιλιοστά.

4. Έπειτα ακολουθεί η τοποθέτηση των οδηγών, με το αλφάδιασμα της επιφάνειας και την τοποθέτηση μικρών ράβδων αλουμινίου. Αυτοί θα οριοθετήσουν την ποσότητα σοβά που θα μπει στο ακριβώς επόμενο βήμα, στο λάσπωμα.

5. Πλέον αφότου έχει στεγνώσει το πεταχτό ακολουθεί το επόμενο βήμα στο σοβατισμα, το "λάσπωμα", όπου ο σοβάς εφαρμόζεται πιο προσεκτικά από πριν. Τοποθετούμε λίγο λίγο το αμμοκονίαμα στον τοίχο και ακολουθούμε τα ράμματα (σπάγκο) για να σιγουρέψουμε την επιπεδότητα, κάνοντας μικρές διορθώσεις όπου είναι απαραίτητο. Σε αυτό το σημείο εφαρμόζονται τα γωνιόκρανα και οι κορνίζες στα παράθυρα, καθώς και διακοσμητικές σκοτίες εφόσον το θέλει ο ιδιοκτήτης της κατοικίας.

6. Τρίτη και τελευταία στρώση στο σοβατισμα είναι το "μαρμάρωμα", όπου πλέον εφαρμόζεται μαρμαροκονία ως τελικό επίχρισμα στον τοίχο. Ο σοβας εδώ έχει διαφορετική σύσταση, καθώς αποτελείται από μαρμαρόσκονη αντί για άμμο, ενώ το λευκό τσιμέντο παίρνει τη θέση του γκρι. Ανάλογα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη η τελική επιφάνεια μπορεί να είναι εντελώς λεία - με κατάλληλο και επιμελές τρίψιμο - είτε με ομοιόμορφα αυλακώματα.

Πλέον το σοβατισμα έχει ολοκληρωθεί και μπορείτε αν θέλετε να προχωρήσετε στο βάψιμο του τοίχου, επιλέγοντας το χρώμα της επιλογής σας.

ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ - TIPS

Παραπάνω είδαμε τα στάδια και τα βήματα για ένα σωστό σοβατισμα, είτε πρόκειται για παλιά κατασκευή είτε για νέα. Η πιστή εφαρμογή τους πιθανόν θα έχει ένα άρτιο και σωστό αποτέλεσμα, όμως υπάρχουν και ορισμένες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να έχει υπόψη κάθε σοβατζής και τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά παρακάτω.

1. Πρώτα και κύρια κάθε στρώση του σοβα κατά το σοβατισμα πρέπει να περνιέται, μόνο εφόσον το προηγούμενο έχει στεγνώσει πλήρως και έχει σταθεροποιηθεί 100%. Μην βιαστείτε γιατί μπορεί στην πορεία να προκύψουν ρωγμές, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε!

2. Φροντίζουμε το σοβατισμα να γίνεται σε στεγνούς τοίχους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως τους καλοκαιρινούς μήνες με τις μεγάλες ζέστες συστήνεται ένα μικρό ράντισμα με νερό πριν το τελικό επίχρισμα.

3. Αντιστοίχως σχετικά με τις θερμοκρασίες, αποφεύγουμε την εφαρμογή σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρηγματώσεων. Οι πλέον κατάλληλες θερμοκρασίες για σοβατισμα είναι 8 με 32°C.

4. Είδαμε παραπάνω ότι το σοβατισμα γίνεται σε 3 στρώσεις ουσιαστικά, όμως προσοχή χρειάζεται ώστε κάθε στρώση σοβα που θα εφαρμόζεται να είναι πιο λεπτή από την προηγούμενη. Αυτό συστήνεται γιατί όσο παχύτερη είναι μια στρώση, τόσο πιο ευάλωτη είναι στις ακραίες καιρικές μεταβολές, τις ρηγματώσεις κ.α.

Αν λοιπόν επιλέξετε τον κατάλληλο σοβατζη, που θα έχει σχετική εμπειρία ετών και δώσει προσοχή στα παραπάνω tips - είναι σίγουρο πως θα τα ξέρει και πιθανόν θα γνωρίζει και περισσότερα - θα έχετε ξεγνοιάσει για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, αφού θα ξέρετε πως δεν θα κινδυνεύετε από αστοχίες και κακοτεχνίες, που μπορεί στο μέλλον να σας στοιχίσουν πολύ, τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο και ψυχολογία.

Ωστόσο όσο η τεχνολογία προχωρά και βγαίνουν συνεχώς νέα υλικά και λύσεις, το σοβατισμα αρχίζει να αλλάζει ή και να υποκαθίσταται. Αυτό συμβαίνει γιατί εμφανίζει ορισμένα μειονεκτήματα, τα οποία θα σας αναφέρουμε παρακάτω, τα οποία μάλιστα συνήθως είναι ανεξάρτητα της εξειδίκευσης και της ποιότητας της δουλειάς του σοβατζη που αναλαμβάνει ένα έργο.

ΣΟΒΑΤΣΙΜΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1. Το πρώτο και πιο συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάται κατά το σοβατισμα, είναι το σκάσιμο, η δημιουργία δηλαδή ρωγμών ή ρηγματώσεων. Την πιθανότητα αυτή μπορείτε βέβαια σχεδόν να την εξαλείψετε αν επιλέξετε τον κατάλληλο επαγγελματία, όμως είναι πολλές οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα, για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή. Μπορεί να φταίει το πάχος του σοβά, η μη σωστή εφαρμογή του, το υπόστρωμα (πολύ υγρό ή με μικρή πρόσφυση), οι καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία) ή ακόμα και η σύσταση του σοβα.

2. Άλλο ένα μειονέκτημα που έχει το σοβατισμα και ειδικά με συμβατικό σοβα είναι η μικρή έως ελάχιστη ελαστικότητα, που καταλήγει στις χαμηλές αντοχές του σοβά απέναντι σε συστολές και διαστολές εξαιτίας των θερμοκρασιακών μεταβολών.

3. Πολύ συχνά ο σοβάς χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην εργασιμότητα (δεν γλιστράει καλά ο σοβάς στο μυστρί), καθώς και από χαμηλή συγκολλητικότητα, δηλαδή δεν κολλάει εύκολα και γρήγορα στις επιφάνειες όπου τοποθετείται.

4. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως ο ασβέστης - που εμπεριέχεται στον σοβα - χαρακτηρίζεται από υψηλή υδροφιλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορροφά αρκετή υγρασία με μεγάλη ταχύτητα, για αυτό άλλωστε συστήνεται η διαβροχή του υποστρώματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε και στην ποιότητα του ίδιου του ασβέστη, που τα τελευταία χρόνια συχνά εμπεριέχει σαθρά πετρώματα.

5. Τέλος συχνά μετά το σοβατισμα μένουν άσπρα στίγματα μετά το βάψιμο (κόκκοι σοβα) αν η ποιότητα του υλικού δεν ήταν η βέλτιστη, με αποτέλεσμα ένα πρόχειρο αισθητικά αποτέλεσμα.

Για την επίλυση ή τουλάχιστον μετρίαση αυτών των προβλημάτων έχουν βρεθεί και χρησιμοποιηθεί κάποιες άλλες μέθοδοι. Όσον αφορά την ποιότητα των υλικών, έχουν παραχθεί διάφορες ποιότητες σοβά, όπως για παράδειγμα έτοιμα κονιάματα που δεν απαιτούν σχεδόν καμία ενέργεια από εσάς και απλά ανακατεύετε με νερό και ξεκινάτε το σοβατισμα. Εκτός αυτού όμως υπάρχει και η μόδα του οργανικού σοβα, ο οποίος διακρίνεται για την υψηλή ελαστικότητα, κάνοντας τον τοίχο λιγότερο ευάλωτο σε σκασίματα λόγω συστολοδιαστολών και δονήσεων.

Ακόμα πιο αποτελεσματική λύση όμως, ιδιαίτερα για το σοβατισμα εξωτερικών τοίχων αποτελεί προσφάτως η επιλογή της εξωτερικής θερμομόνωσης. Με λίγο μεγαλύτερο κόστος έχετε πολλαπλά οφέλη, αφού πρωτίστως θα έχετε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (35-50%), ενώ ανακαινίζετε κιόλας πλήρως την όψη του κτηρίου σας. Άλλωστε ως τελική επίστρωση τοποθετείται ένας συγκεκριμένος τύπος σοβα - ο χρωμοσοβας - ο οποίος εφαρμόζεται σε όποια κοκκομετρία θέλετε (λείος ή πιο άγριος),αλλά και σε ότι απόχρωση θέλετε, χωρίς να χρειάζεται το επιπλέον βάψιμο μετά το επίχρισμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε τον καταλληλότερο επαγγελματία για σοβατισμα είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αναζητήστε στον κατάλογο επαγγελματιών για σοβατζη, συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες του κλάδου, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα! Έτσι θα πραγματοποιήσετε την πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας.


Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα για το σοβατισμα, όμως καλό είναι να ενημερωθείτε και για τον σοβα, διαβάζοντας τα είδη και τις αναλογίες τους, καθώς επίσης και να επισκεφθείτε την ενότητα σοβατισμα τιμες, για να δείτε μια σύντομη ανάλυση κόστους.