σοβασ


εικονα σοβα

Ο σοβας (ή σοφας) είναι το γνωστό σε όλους μας επίχρισμα που εφαρμόζεται πάνω από εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους για την προστασία και τον καλλωπισμό τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας που ονομάζεται "σοβατισμα". Οι ρίζες της λέξης είναι τουρκικές, όμως σαν υλικό είναι γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με παραλλαγές βέβαια ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Αυτό ακριβώς λοιπόν θα αναλύσουμε, τις διάφορες παραλλαγές σοβα που υπάρχουν πλέον διαθέσιμες στην αγορά, τις εφαρμογές τους, αλλά και τη σύσταση του παραδοσιακού σοβα, που ακόμα επιλέγεται από πολλούς κατά το σοβατισμα. Άλλωστε είναι σίγουρο πως η ποιότητα του υλικού παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα!

Πιο σημαντικός παράγοντας όμως για το τελικό αποτέλεσμα είναι η ποιότητα των εργασιών που θα γίνουν και κυρίως η ικανότητα και η εξειδίκευση του σοβατζη που θα αναλάβει το έργο σας.Αν και εσείς αναζητάτε έναν σοβατζη για σοβατισμα, τότε σίγουρα μέσα από την πρωτοπόρα πλατφόρμα μας θα βρείτε χωρίς κόπο τον καταλληλότερο.  Ο πιο εύκολος τρόπος να βρείτε τον καταλληλότερο είναι να αναζητήσετε ΔΩΡΕΑΝ στον κατάλογο επαγγελματιών του myConstructor.gr, ώστε να βρείτε το κατάλληλο συνεργείο για σοβατισμα. Μάλιστα όλα τα συνεργεία έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες σας και έτσι μπορείτε να επιλέξετε τον καλύτερο με βάση τις τιμές και τις αξιολογήσεις τους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως κάθε σοβατζης έχει σημειώσει και τιμές για κάποιες ενδεικτικές εργασίες οπότε γνωρίζετε εξ αρχής και μια εικόνα του κόστους του καθενός.

 


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για τον σοβα, να ξεκινήσουμε από την πλέον γνωστή λύση, τον παραδοσιακό σοβα. Πρώτα από όλα για όσους δεν το γνωρίζουν μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με ειδική μηχανή για σοβατισμα, την επονομαζόμενη πρέσα, είτε και με το χέρι. Για πιο μεγάλες επιφάνειες βέβαια επιλέγεται ο πρώτος τρόπος, αφού είναι πιο γρήγορος αλλά και οικονομικός, ενώ αν γίνει με προσοχή θα είναι και ένα αρτιότερο αποτέλεσμα εμφανισιακά.

Ο παραδοσιακός σοβας λοιπόν αποτελείται πρωτίστως από 3 υλικά, την άμμο, τον ασβέστη και το τσιμέντο, τα οποία αναμιγνύονται με νερό. Βεβαίως σχεδόν πάντα το τελικό μείγμα ενισχύεται με πρόσμικτα, όπως ρητινούχα γαλακτώματα, ενισχυτικές ίνες και latex, ώστε να αποκτήσει επιπλέον ιδιότητες και αυξημένες μηχανικές αντοχές. Επειδή όμως ως γνωστόν το σοβατισμα γίνεται σε 3 στρώσεις, σε κάθε στάδιο συστήνεται διαφορετική σύνθεση του σοβα, για βέλτιστα αποτελέσματα.

Κατά την πρώτη στρώση που είναι γνωστή και ως "πεταχτό", αναμιγνύουμε μόνο άμμο, τσιμέντο και νερό, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα αρκετά λεπτόρευστο υλικό που θα δουλεύεται εύκολα με το μυστρί. Η συνήθης αναλογία για αυτό το σοβα είναι 25 κιλά τσιμέντο (1 σακί) με 75 κιλά άμμο (3 σακιά), ενώ προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση

Στο δεύτερο χέρι που ονομάζεται λάσπωμα οι αναλογίες αλλάζουν, ενώ βεβαίως προσθέτουμε και ασβέστη. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 25 κιλά τσιμέντου (1 σακί) χρειάζονται 225 κιλά άμμου (9 σακιά) και 125 κιλά ασβέστη (5 σακιά), ενώ προσθέτουμε και νερό. Τέλος για την τρίτη στρώση του σοβα (το μαρμάρωμα) το τσιμέντο που μπαίνει είναι λευκό - αντί για γκρι - και για κάθε σακί 25 κιλών μπαίνουν 225 κιλά μαρμαρόσκονη (9 σακιά) και 125 κιλά ασβέστη (5 σακιά).

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι αναλογίες του παραδοσιακού σοβα, όμως προσοχή χρειάζεται και στην ποιότητα των υλικών αυτών που θα συνθέσουν το τελικό υλικό. Έτσι λοιπόν συστήνεται να επιλέγονται πιστοποιημένα υλικά όταν είναι εφικτό και να προτιμάται άμμο χονδρόκοκη αντί για ψιλή, μαρμαρόσκονη επώνυμη, ασβέστης καλά σβησμένος και βέβαια ποιοτικό τσιμέντο χωρίς τσιγκουνιές στην αναλογία.

Από την άλλη τα εργαλεία που χρειάζονται για το σοβατισμα με παραδοσιακό σοβα δεν είναι και τα πλέον σπάνια και συγκεκριμένα θα χρειαστεί μυστρί, σπάτουλα λείανσης, δράπανο, τριβίδι, αναδευτήρας και ένα δοχείο για την ανάμειξη και κατασκευή του επιχρίσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως ο παραδοσιακός σοβας διακρίνεται για ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία παρακάτω.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΟΒΑ

1. Λειτουργεί ως προστατευτικός μανδύας του σκελετού του κτηρίου (του σκυροδέματος και της τοιχοποιίας) απέναντι στις καιρικές συνθήκες, όπως την βροχή και την έκθεση στον ήλιο.

2. Δημιουργεί το πλέον κατάλληλο υπόστρωμα, ώστε να ακολουθήσει το βάψιμο των τοίχων με χρώματα της επιλογής σας.

3. Προσφέρει μια μικρή αλλά χρήσιμη ηχομόνωση στο εσωτερικό της κατοικίας.

4. Το κόστος του σοβα και γενικότερα το συνολικό κόστος για σοβατισμα είναι αρκετά οικονομικό, όντας μια από τις πλέον οικονομικές εργασίες.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
ΓΙΑ ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ

 

Εικόνα με αξιολογήσεις συνεργείων

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΟΒΑ

Από την άλλη ο παραδοσιακός σοβας έχει και μερικά μειονεκτήματα, που έχουν οδηγήσει σταδιακά στην αντικατάσταση του. Πιο συγκεκριμένα:

1. Δεν λειτουργεί ως αυτόνομη επιφάνεια πάνω στον τοίχο, με αποτέλεσμα αν υπάρχουν ατέλειες ή αστοχίες στην τοιχοποιία, τα προβλήματα σταδιακά θα μεταφερθούν στο σοβα, με αποτέλεσμα ρωγμές και ρηγματώσεις.

2. Δεν προστατεύει τον τοίχο από υγρασίες (υγρομόνωση) αλλά ούτε και από τις θερμοκρασιακές μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος (θερμομόνωση).

3. Είναι ευάλωτος στις ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, εκτενής έκθεση στον ήλιο, συχνές βροχές, αλμυρότητα κ.α.).

Ακριβώς για την επίλυση αυτών των προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί οι έτοιμοι σοβαδες, που είναι εξελιγμένα κονιάματα τα οποία το μόνο που χρειάζονται είναι η ανάμειξη του με νερό, αποφεύγοντας έτσι τα συνήθη λάθη στις αναλογίες. Συσκευάζονται σε χαρτόσακους που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά τους, ενώ γλυτώνετε και τους σωρούς με τα "χαρμάνια" που δημιουργούνται από την χύμα παραλαβή των συστατικών του παραδοσιακού σοβα. Μάλιστα τα έτοιμα κονιάματα διακρίνονται και για τις καλύτερες ιδιότητες τους, όπως την επαρκή πρόσφυση, την υψηλή αντίσταση στις υγρασίες, καθώς και την ορθή διαπνοή των υλικών. 


Ας δούμε αναλυτικά τα είδη των διαθέσιμων έτοιμων σοβαδων στην αγορά:

Τσιμεντοειδής Σοβας 3 Στρώσεων
Πρόκειται για επίχρισμα που εφαρμόζεται σε τρεις στρώσεις όπως ο παραδοσιακός, ακολουθώντας περίπου την ίδια διαδικασία, με βασικό πλεονέκτημα την πολύ υψηλή ποιότητα των υλικών, αλλά με πιο μεγάλο κόστος βέβαια. Συστήνεται όταν αποζητούμε μεγαλύτερη προστασία από τον παγετό και την υγρασία.

Ρητινούχος Σοβας 1 Στρώσης (ή τελικής στρώσης)
Επιλέγεται κατά κόρον για τοιχοποιίες που κατασκευάστηκαν από Alpha Block ή Ytong, ενώ επιλέγεται και ως τελική στρώση του παραδοσιακού επιχρίσματος για υψηλότερα αποτελέσματα.

Σιλικονούχος Σοβας τελικής στρώσης
Έχει άριστη πρόσφυση και υψηλή ελαστικότητα, για αυτό εφαρμόζεται ως τελική επίστρωση. Επίσης χαρακτηρίζεται για την μεγάλη υδροφοβία του (σε αντίθεση με την υψηλή απορροφητικότητα του παραδιακού επιχρίσματος), ενώ μπορεί να δημιουργήσει αρκετά λεία τελική επιφάνεια.

Ακρυλικός Σοβας τελικής στρώσης
Μοιάζει πολύ με τον σιλικονούχο, αλλά βέβαια έχει διαφορετική βάση. Χρησιμοποιείται ομοίως για τελική επίστρωση και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελαστικότητα και πρόσφυση.

Επισκευαστικός Σοβας
Όπως λέει και το όνομα του επιλέγεται συνήθως για μικροεπισκευές και μερεμέτια. Διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των υλικών που τον συνθέτουν, ενώ στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες επιλογές.

Οικολογικος Σοβας
Πρόκειται για την οικολογική επιλογή με μεγάλη περιεκτικότητα σε ηφαιστιακά και άλλα φυσικά υλικά, που μετατρέπουν το κονίαμα σε πολύ ανθεκτικό απέναντι στο χρόνο, την υγρασία και γενικότερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα συγκριτικά με τον κλασσικό έχει ως 8 φορές μεγαλύτερη αντοχή, ενώ δεν περιέχει καθόλου χημικά, με τελικό αποτέλεσμα να έχει και σημαντικά πιο υψηλή τιμή.


Βέβαια εδώ να τονίσουμε πως ανεξαρτήτως από τη σύσταση και την ποιότητα του σοβα, δύο παράγοντες παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Πρώτα είναι το υπόστρωμα, καθώς πρέπει να έχει καλή πρόσφυση και να είναι απολύτως καθαρό, απαλλαγμένο από σαθρά σημεία και ακαθαρσίες. Δεύτερος παράγοντας είναι η ποιότητα των επαγγελματιών που θα αναλάβει την εφαρμογή, το σοβατισμα δηλαδή, καθώς πρέπει να έχουν εμπειρία και εξειδίκευση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε τον καταλληλότερο επαγγελματία για σοβατισμα είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αναζητήστε στον κατάλογο επαγγελματιών για σοβατιμσα, συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικους επαγγελματίες του κλάδου, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα! Έτσι θα πραγματοποιήσετε την πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας.


Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ενότητα στην οποία αναλύουμε τον σοβα. Για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα καλό είναι να διαβάσετε την ενότητα σοβατισμα, καθώς επίσης να δείτε το κόστος των εργασιών αυτών στο κομμάτι σοβατισμα τιμες.